Afscheid van/voor juf Maria in Lankforst


Daags voor de start van de zomervakantie zwaaide de Nutsschool Maria Assink uit. Na ruim 40 jaar voor Dukenburgse klassen te hebben gestaan gaat ze met keuzepensioen. Juf Maria bewaart mooie herinneringen aan haar werkzaamheden op de Weteringshof (Zwanenveld), de Meiboom (Meijhorst) en de Nutsschool, waar ze met name groep 3 ‘draaide’. Voor ze vertrekt vuren we nog even kort wat vragen op haar af.

Wat zou je omschrijven als je specialiteit op onderwijsgebied?

‘Aanvankelijk technisch lezen en rekenen, maar gaandeweg ben ik ook zingen, tekenen en dansen tot mijn sterke punten gaan rekenen. Daarnaast heb ik altijd bijzonder oog gehad voor hoe we omgaan met elkaar.’

Wat zie je als de belangrijkste verandering in je vak?

‘De grootste verandering is toch wel de digitalisering. Met zijn voor- en nadelen. De administratieve druk is toegenomen. In de klas kun je de kinderen echt niet laten wachten, terwijl jij dat broodnodige formulier invult. Dat deed ik dus op zaterdag of zondag. Hier moet naar mijn idee toch een werkbare oplossing voor gevonden worden. Ik steun wat dat betreft de actie in het primair onderwijs.’

Wat is je dierbaarste herinnering aan de periode op de Nutsschool?

‘Lastige vraag, want als je ergens lang werkt, zijn dat er veel. Ik som er een paar op:
• De leuke expressieve kinderen met heel diverse achtergronden.
• Ontmoetingen met ouders die ineens bij mij in de klas blijken te hebben gezeten.
• De leuke feesten, waar je eindelijk even niet hoeft te leren en te werken. De carnavalsoptocht rondom de school in februari vond ik echt geweldig. Het deed me denken aan vroeger op de Weteringshof; toen deden we dat ook.
• Last but not least: het hele warme afscheid dat collega´s, kinderen en ouders voor mij organiseerden. Ik heb mijn eigen naam-tegel op het schoolplein! Dat had ik toch echt niet verwacht. Heel bijzonder vond ik het ook om toegezongen te worden door Wim, Dinie en Ricky, de drie directeuren tijdens mijn 8 jaar op de Nutsschool.’
Met pensioen en nu? Wat zijn je plannen nu je met werken stopt?
‘Eerst uitrusten en opruimen. Ik ben blij dat ik het gezond gehaald heb en wil genieten van mijn kleinkinderen en alle andere kinderen die ik nog tegen zal komen. Hopelijk blijf ik in goede gezondheid en kan ik mijn ervaring inzetten om nog iets te betekenen in deze tijd en deze wereld.’
Tekst: Bart Matthijssen
Foto’s: Maria Assink

Post Author: Lankforst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *