In Piccolino frietzaak bakt Jos ze altijd vers

In een klein, historisch hoekpand aan de Lange Hezelstraat zit Piccolino, de frietzaak van Jos Smitjes en zijn vrouw Patrizia. Uit alle windstreken komt men hier naartoe voor een puntzak friet. “Alles draait uiteindelijk om de tevredenheid van de mensen.” vertelt rasechte Nijmegenaar Jos.

Rauwe aardappelen twee keer bakken

Het geheim van de friet van Piccolino zit hem in de versheid, vertelt Jos. En in het feit dat hij zijn werkt gewoon heel leuk vindt. “Ik doe nooit mee met wedstrijden, ik weet niet eens hoe je je in moet schrijven. Ik denk altijd: doe maar gewoon en doe je ding goed. Zo’n wedstrijd is een momentopname, en het gaat er uiteindelijk om dat de mensen in je zaak tevreden zijn.”

Om die tevredenheid te garanderen bakt Jos ze altijd vers. “Onze friet wordt gemaakt van rauwe aardappelen. Die bakken we dan ‘voor’ in plantaardige olie die we elke dag verversen. Dat is gezonder en het smaakt lekkerder. Daarna bakken we de friet nog af. Naast ons standaard assortiment van frikandellen en kaassoufflés hebben we ook ons vegetarisch assortiment wat uitgebreid. De mozzarellasticks zijn bijvoorbeeld een populaire vegetarische optie.”

De vaste klanten van Piccolino

Het zaakje is misschien wat klein, maar dat zegt niks over de bekendheid. Jos heeft de rolluiken van Piccolino nog niet eens helemaal omhoog of er zijn al drie mensen de zaak ingelopen om te vragen of ze niet alvast een frietje kunnen bestellen. “Ik heb een hele schare vaste klanten. Die groep breidt zich nog steeds uit, vooral via mond-op-mond reclame. Er komen ook mensen vanuit andere plekken in Nederland omdat ze hebben gehoord dat de friet hier zo goed is. Die trekken dan meteen de vergelijking met Mannenken Pis in Amsterdam.”

Italiaanse roots

Jos en Patricia hebben twee zaken in de Lange Hezelstraat, kapperszaak Fabio en frietzaak Piccolino. “Mijn vrouw is een Italiaanse, dus onze twee zaken hebben ook Italiaanse namen.” vertelt Jos. “Ik vind het ondernemen hier heel fijn, het is net een dorpje. De Lange Hezelstraat is dan ook enorm opgeknapt als je het vergelijk met een jaar of vijftien geleden. Die leegstand van toen zie je nu niet meer terug.”

Midden in het leven

Het gaat dus goed met de frietzaak van Jos. Zijn frieten liggen op het bord bij Stoom en Bistro Flores, en ook de reisapp Tripadvisor tipt Picollino als betaalbare eetgelegenheid in Nijmegen. “Het leukste aan dit werk vind ik dat je midden in het leven staat hier. Ik heb zoveel leuke sociale contacten. Omdat ik al om 20:00 uur sluit komt hier meestal geen dronken uitgaanspubliek. Die waarderen onze frieten toch niet, die hebben alleen zin in iets vets.” En daar doet Jos het niet voor. Als je je afvraagt waarom niet, raden wij aan om eens een puntzakje te bestellen. Om je vingers bij af te likken!

Post Author: Lankforst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *