Vlaamsegas lijkt plots schoongeveegd

© Paul Rapp / Gelderlander / Rob Jaspers

De kop van de Vlaamsegas lijkt plots schoongeveegd. Na de explosie van overlast in de afgelopen weken is het sinds een week vrij rustig. Dealers worden versneld opgepakt, lijkt het. Dat zorgt voor schrik bij die dealers. Onverwacht is ook de kop van de Vlaamsegas netjes opgeschilderd, waardoor het straatje wat minder verloederd oogt.Maar hoe lang werkt het? Deze zomer nog wees de gemeente Nijmegen een plan af om een nabij pand om te bouwen tot losse appartementen. De reden was de grote drugsoverlast in de omgeving, de Vlaamsegas en de Eilbrachtstraat: 48 incidenten hadden de politie en toezichthouders in één jaar vastgesteld.

Overlastparadijs

De Vlaamsegas staat al lang te boek als overlastparadijs. D66-fractieleider Tobias van Elferen (34) kan zich nog goed herinneren hoe hij er als scholier doorheen fietste. Spannend, want het smalle straatje was eigenlijk een no-go-area. ,,Durf je dat?”, vroegen ze dan op school. Het stond er vol met dealers en drugsgebruikers.”

Camera’s

Al decennia zijn er discussie en worden oplossingen gepresenteerd om de overlast in te dammen en de verloedering te stoppen. Begin jaren negentig was de plaatsing van camera’s al actueel. Ze kwamen er in 1996. In het begin had dit effect, vooral omdat ze gecombineerd werden met straffe controles door de politie. Het toezicht verminderde en de camera’s gingen geregeld stuk. Nu doen ze het heel lang niet meer.

Risicolocatie

In 2004 stelde Nijmegen wederom vast: de kop Vlaamsegas is een risicolocatie door drugsdealers en achterstallig onderhoud. In 2006 werd dit herhaald. In 2013 nog eens. In 2015 eiste de gemeenteraad écht actie. Ja, er is nieuwbouw gekomen aan de zijde van Vlaamsegas bij de Molenstraat en coffeeshops zijn ‘opgefrist’, een stukje Tweede Walstraat heeft een beter uiterlijk gekregen. Maar na nummer 100 houdt het op.

Schijn

Ontelbare malen is vernieuwing van de verloederde kop van de Vlaamsegas aangekondigd. Maar het is stil gebleven. De rust van nu is schijn, vrezen de winkeliers. Die eisen nu een échte oplossing met langdurige rust in de buurt.

Nieuwscafé

Hoe breng je de rust terug in dit gebied, hoe stop je de overlast van drugsdealers?Die vraag staat centraal in het Nieuwscafé van De Gelderlander op vrijdagmiddag 8 september in De Villa aan de Oranjesingel. Redacteur Rob Jaspers praat vanaf 17.00 uur met diverse winkeliers, bewoners uit de omgeving en raadsleden van een zestal partijen over het aanpakken van de straatdealers.

Post Author: Lankforst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *